ÄITIENPÄIVÄ

Julkaistu: 04/05/2022 Julkaisija: Kategoria: GoodwillBlog

Tällä kertaa juhlitaan äitienpäivää.
Äitienpäivä on 08.05.2022 Suomessa. Syy miksi laitoin erikseen ”Suomessa” on että äitienpäivää juhlitaan eri aikoina, eri maissa. Suomessa äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina, samaan aikaan äitienpäivää viettää: Alankomaat, Australia, Belgia, Brasilia, Filippiinit, Hong Kong, Italia, Itävalta, Japani, Kanada, Kenia, Kiina, Kuuba, Latvia, Malta, Peru, Saksa, Singapore, Slovakia, Sveitsi, Taiwan, Tanska, Tsekki, Turkki, Uusi-Seelanti, Viro ja Yhdysvallat. Norjassa helmikuun toisena sunnuntaina, Ruotsissa toukokuun viimeisenä sunnuntaina ja Venäjällä marraskuun viimeisenä sunnuntaina. Monella muulla maalla on vielä omansa, mutta siinä on teille alku.

Äitienpäivä on alun perin alkanut Yhdysvalloissa. Ajatuksen sai Anna Jarvis vuonna 1905 kun hänen äitinsä kuoli. Vuonna 1907 järjestettiin muistojuhla äideille Andrewsin metodistikirkossa. Seuraavana vuonna, 10.toukokuuta 1908 järjestettiin ensimmäinen ”virallinen” äitienpäivä Philadelphiassa. Vuonna 1914 Yhdysvallan presidentti Woodrow Wilson julisti äitienpäivän kansalliseksi juhlapäiväksi.

Suomessa äitienpäivää vietettiin ensimmäisen kerran 7. heinäkuuta 1918, tosin vain Alavieskassa. Seuraavana vuonna äitienpäivää vietettiin useammalla paikkakunnalla, mutta toukokuun kolmantena sunnuntaina. Vuonna 1927 äitienpäiväksi vakiintui nykyinen ajankohta, eli toukokuun toinen sunnuntai. Äitienpäivä vahvistettiin liputuspäiväksi vuonna 1947.

Äitienpäivää eivät juhli vain äidit, mutta myös isoäidit. Äiti on äiti, on kyseessä biologinen äiti tai ei.  
Useasti ihmiset unohtavat, että äitiys on 24/7 voimassa, eli äiti on äiti ympäri vuorokauden, ympäri vuoden, loppuelämänsä. Jokaista äitiä kuuluisi kunnioittaa, ei väliä onko hänellä yksi tai 10 lasta. Jokainen äiti on erilainen, kuten jokainen lapsikin. Äitiys on rankkaa sekä fyysisesti että psyykkisesti, joten jokaiselle äidille pitäisi antaa myös omaa aikaa, koska äiti on ihminen siinä missä muutkin. Jokainen äiti kokee äitiyden eri tavalla ja kenenkään ei pitäisi syyllistää äitiä avun pyytämisestä. Äitiys on palkitsevaa mutta myös raskasta.

Äitienpäivänä on useasti tapana tuoda äidille aamiaista sänkyyn, antaa lahja sekä kortti. Useasti nuoret lapset tekevät lahjan sekä kortin itse, joskus hiukan vanhemmat lapset saattavat auttaa äitiä siivoamalla tai hankkimalla äidille jotain mitä äiti on selvästi halunnut.

Nuorena teimme veljien kanssa äidille itse lahjoja ja kortteja, nykyään ostamme useasti yhteislahjan ja kortin, johon tulee meidän kaikkien nimet. Olen siitä iloinen, että omalle äidilleni on aika helppo keksiä lahja ja useasti veljeni jättävätkin tämän minun hoidettavaksi.
Jokainen perhe juhlii omilla tavoillaan, useimmiten tapa on opittu omasta lapsuudesta ja se opetetaan myös omille lapsille ja näin perinteet jatkuvat.

Toivotan kaikille äideille ja isoäideille iloista, lämmintä ja ihanaa äitienpäivää! Olette ansainneet päivänne!

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84itienp%C3%A4iv%C3%A4