VAPPU / MAY DAY

Julkaistu: 04/05/2022 Julkaisija: Kategoria: GoodwillBlog

Ennen kuin aloitan tämän kertaisen kirjotukseni, kerron teille hiukan itsestäni. Nimeni on Pia, olen syntynyt sekä asunut koko ikäni Lappeenrannassa. Koulutukseltani olen merkonomi, mutta itse (ja muutama muukin) sanoo että olen ”joka paikan höylä”.
Joskus minut näkee kaupungilla tai jopa työpaikalla pupu- tai kissankorvat päässä ja osa Lappeenrannan ihmisistä on jo tähän näkyyn tottunut.

Vapaa-ajallani vietän aikaa tietokonepelien kanssa, kummitustarinoita lueskellen ja ystävien kanssa hölötellen. Rakastan myös ”vanhaa” musiikkia, 70-, 80-, ja 90-luvulta, ja sen huomaa kotonani radion soidessa. Samaan sarjaan kuuluu joulu, hyräilen useasti joululauluja keskellä kesää, sen verran paljon rakastan joulua. (Ja joskus jouluverhot vaihtuvat vasta huhti-toukokuussa kesäverhoihin).

Ja nyt siihen asiaan: VAPPU!
Vappu sattuu tänä vuonna sunnuntaille joten ylimääräisiä vapaapäiviä ei viikolle tule, mutta sehän ei estä juhlimista ja hauskanpitoa.

Vappu tavat ja perinteet vaihtelevat maittain, Saksassa vappuyö tunnetaan noitien ja taikuuden yönä. Irlannissa ja Skotlannissa vietetään Beltane-juhlaa, jonka aikana sytytetään kokkotulia. Suomessakin on pelloille ja avoimille paikoille sytytetty kokkotulia, helavalkeita, joiden uskottiin ajavan pois pahoja henkiä. Juhlissa juotiin simaa ja tanssittiin. Vappua myös ajatellaan karnevaalijuhlana ja ainakin lapsuudessani muistan koulun pitävän naamiaisjuhlat.

Vappu näyttäisi jakaantuvan kahteen eri ryhmään: joko juhlitaan tai sitten ei.
 Itse kuulun vähän kumpaankin, ennen juhlin vappua isolla kaverijoukolla ja huusin aina kovalla äänellä ”Hyvää Vappua!” ja englanniksi heti perään ”Happy May Day!”. Juhlintaan kuului ilmapalloja, serpentiiniä, tippaleipiä ja itse tehtyä simaa, jonka äitini oli minulle jo nuorena opettanut tekemään.

Nykyään vappua vietän kotona itsekseni, mutta joka vuosi mietin, että ostanko valmiin siman kaupasta ja sinne se aina kuitenkin unohtuu. Jännitän kuitenkin joka vuosi, että mitä tällä kertaa juhlijat keksivät, varsinkin opiskelijat. Viimeiset pari vuotta on ollut hiljaista koronan takia, mutta tänä vuonna Lappeenrannan LUT-yliopiston opiskelijat ottavat tämän vuoden juhlinnan tosissaan: Vappua juhlitaan mahtavat 32 päivää!

Opiskelijat ovat siis aloittaneet juhlinnan huhtikuun 1. päivästä lähtien ja ainakin Ylen kirjoittaman jutun perusteella opiskelijat ovat innoissaan ja onnellisia. Kyllähän se opiskelijan elämä on rankkaa, vaikka ei aina päältä päin ulkopuoliselle siltä näytä.

Mutta kyllähän sitä muutkin osaavat ja saavat juhlia, joten toivotan teille kaikille erittäin iloista Vappua!

Ja muistathan kerätä vappuroskasi ja laittaa ne roskiin! HYVÄÄ VAPPUA!

MAY DAY


Before I start my writing this time, I’ll tell you a little about myself. My name is Pia, I was born as well as lived my whole life in Lappeenranta. I have degree in Vocational qualification in Finnish business and administration, but I (and few others) call myself ”jack-of-all-trades”.
Sometimes you can see me in the city, wearing bunny or cat ears. Some of Lappeenranta’s citizens are already used to this sight.

I spend my free time by playing video games, reading ghost stories and chatting with my friends. I also love ”old” music from 70’s, 80’s and 90’s and it is easy to notice from the music playing from the radio at home. To same set goes Christmas, I sometimes hum Christmas songs in the middle of the summer, that is just how much I love Christmas. (And sometimes Christmas curtains get changed to summer curtains in April – May).

And now to the actual busyness: May Day!
May Day happens on Sunday this year, so there won’t be any extra day off during the week but that won’t stop us from celebrating and having fun!

May Day customs and traditions change depending on the country, in Germany, May Day night is known as time for witches and witchcraft. In Ireland and Scotland they celebrate Beltane and during it they lit bonfires. Also in Finland on fields and open areas bonfires are lit, also called white lights, which are believed to chase away evil spirits. During celebration it is custom to drink mead and dance. May Day is also thought as carnival celebration and at least, I remember in my childhood, the school hold masquerade party.

May Day seems to split in two groups: either you celebrate or you don’t.
I myself seem to be part of both, before I used to celebrate May Day with huge friend group and I used to shout with loud voice :”Hyvää Vappua!” and right after it in english: ”Happy May Day!”. The celebration includes balloons, paper streamers, funnel cakes and homemade mead, which my mother taught me how to make when I was young.

Nowadays I spend May Day alone at home, always wondering if I should buy mead from the store but I always seem to forget it there. Every year I nervously wait to see what celebrators come up with, especially students. Last few years have been quiet ’cause of Covid-19, but this year, students of LUT- university are taking celebrating seriously: they are celebrating total of 32 days!
Students have started celebrating on April 1st and at least according to the article on YLE’s website, students are excited and happy. The life of students is hard even if it doesn’t look like it to the outsiders.

But everyone else also knows how to and can, party too, so I wish you all joyful May Day!

And please remember to collect your May Day trash into the garbage can!  Happy May Day!

Lähteet/ Sources:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vappu

https://yle.fi/uutiset/3-12386045