Taito ja toive Jääkiekon SM-Liiga

Julkaistu: 02/06/2016 Julkaisija: Kategoria: Kettu-lehti

Toivojana Mikko Silmulahti.

1.

 

 

 

 

 

 

Jääkiekko on kiinnostanut Mikkoa aina joten aiheen valinta oli selvä.

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikolla oli mukanaan jääkiekkolehtiä ja kausiopas. Kettulaiset kannattavat SaiPaa ja seuraavat aktiivisesti SaiPan menestymistä.

3.

 

 

 

 

 

 

Porukka selaili lehtiä ja vilkasta keskustelua syntyi, paikalla oli runsaasti asiantuntijoita.

4.

 

 

 

 

 

 

Käytiin läpi SM-liigan historiaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jääkiekon_SM-liiga

Liiga perustettiin 24. toukokuuta 1975 Tampereella korvaamaan SM-sarja, jota oli pelattu vuodesta 1928 alkaen. Käänteentekevässä organisaatiouudistuksessa pääsarja erotettiin muusta sarjakiekkoilusta, josta jäi huolehtimaan Suomen Jääkiekkoliitto. Liitto huolehtii myös jääkiekon perustyöstä sekä valmennus- ja kasvatustyöstä sekä Suomen maajoukkueista.

Liigauudistus merkitsi mestaruuden ratkaisemista pudotuspeleillä. Aluksi SM-liigassa oli 10 seuraa. Sarja laajeni 12 joukkueiseksi kaudella 1988–1989.

Vuonna 2000 SM-liigaa laajennettiin yhdellä joukkueella, jonka jälkeen sarja suljettiin siten, etteivät joukkueet voineet pudota liigasta tai vastaavasti nousta sinne alemmasta sarjasta. Kaudeksi 2005–2006 sarjaan nostettiin Mestis-voittaja KalPa, joka täytti liigapaikkaan vaaditut kriteerit. Liigakarsinnat palautettiin kaudeksi 2008–2009. Edellytyksenä nousulle karsinnat selvittäneen Mestis-joukkueen olisi kuitenkin pitänyt ostaa hävinneen liigajoukkueen osake liigan määrittelemällä hinnalla. Muussa tapauksessa hävinnyt liigajoukkue olisi jatkanut pelaamista liigassa. Kaudesta 2013–2014 lähtien liigakarsinnat korvaa lisenssijärjestelmä, jossa Mestiksen voittaja voi anoa pääsarjalisenssiä. Mikäli se myönnetään, seura nousee liigaan yhden kauden siirtymäajan jälkeen.

Kaudella 2015-2016 SM-liiga on jaettu viiteen lohkoon, joissa kussakin on kolme joukkuetta. Kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti kotona ja kahdesti vieraissa. Lisäksi lohkojen sisällä pelataan kaksinkertainen sarja. Näin kukin joukkue pelaa runkosarjassa yhteensä 60 ottelua. Runkosarjassa sijoille 7–10 sijoittuneet joukkueet pelaavat pudotuspelikarsinnat, joista jatkoon pääsee kahdella voitolla. Pudotuspeleissä jatkoon pääsee neljällä voitolla. Suomen mestari on se joukkue, joka voittaa neljä ottelua finaalisarjassa. Välierien häviäjät ottelevat pronssista yksiosaisessa pronssiottelussa.