Turvallisuus ja näkyvyys

Julkaistu: 23/11/2016 Julkaisija: Kategoria: Kettu-lehti

Turvallisuus ja näkyvyys pimeässä

Joulun lähestyessä on taas se aika vuodesta, kun päivät lyhenevät ja pimeä tulee aikaisemmin. Tämä vaikuttaa erityisesti liikenneturvallisuuteen. Onneksi on luotu kätevä, pieni ja halpa henkivakuutus; heijastimet. Täällä kylmässä pohjolassa ne ovat hyvinkin tuttu näky katukuvassa. Muualla maailmalla heijastimet eivät ole niin yleisiä.

 

kuva1kuva2

 

Arkiheijastimet ovat saaneet lähtönsä Suomesta. Ne ovat niin tärkeässä roolissa, että niitä voi löytää jopa osana vaatteita. Erilaisia heijastinmateriaaleja ovat kovaa tai pehmeää muovia olevat heijastimet sekä kangasheijastimet. Työvaatteissa heijastimet ovat normi jopa ulkomailla. Poliisilla, palomiehillä sekä muun muassa ensihoitajilla on työvaatteissaan käytössä huomioliiviä mukailevat heijastimet.

Haastattelimme Kettu-lehden tiimiläisiä heijastimiin liittyen. Kaikki haastateltavat sanoivat käyttävänsä heijastimia päivittäin. Useimmilla oli käytössään ”hihaheijastimia”, heijastinliivejä tai vaatteissa valmiiksi olevia heijastimia. He olivat myös yhtä mieltä siitä, että kaikkien olisi tärkeää käyttää heijastimia oman turvallisuutensa vuoksi. Erityisesti nuorten kannattaisi ottaa heijastimet arkikäyttöön.

Yksi tiimiläisistä huomautti pyörätuolissaan valmiiksi olevista heijastimista. Tutkimme niitä ja otimme selvää niiden laadusta. Ne olivat saman tyyppiset kuin ajoneuvojen punaiset takaheijastimet eli ”kissansilmät”. Kuvissa näkyvässä pyörätuolissa heijastimet olivat kuitenkin mielestämme pienet ja saisivat olla tehokkaammat. Heijastimet saisivat olla esimerkiksi ulompana ja suurempia. Pyörätuolin renkaisiin olisi myös mahdollista hankkia samankaltaisia heijastimia kuin pyörien pinnoissa.

 

kuva3

Kettu-lehden porukka oli sitä mieltä, että nuorison olisi tärkeää käyttää erilaisia heijastimia. Pohdimme yhdessä syytä sille, miksei heillä aina ole heijastimia. Päädyimme siihen, että nuoriso ei aina piittaa turvallisussasioista tai he saattavat kapinoida yleisiä normeja ja sääntöjä vastaan. Joskus heijastin saattaa vain unohtua.

Tulimme myös siihen tulokseen, että eläintenkin on tärkeää näkyä liikenteessä. Jokainen lemmikin omistaja on vastuussa omasta kullannupustaan. Varsinkin koirille on olemassa paljon erilaisia keinoja näkyä pimeässä. Esimerkeiksi nousivat eläinten heijastinliivit, heijastimet pannoissa ja hihnoissa sekä erilaiset lamput.

kuva4

Kaikkien on siis tärkeää käyttää heijastimia oman turvallisuutensa tähden. Olit sitten lapsi, nuori, aikuinen, iäkäs ihminen tai eläin kaikille on olemassa kätevä, pieni ja halpa henkivakuutus; heijastimet.

 

kuva5